Het Cranio Sacrale systeem.

Cranio Sacraal therapie is gericht op het Cranio sacrale systeem. Dit systeem bestaat uit de beweeglijkheid van de schedel, wervelkanaal, het heiligbeen, het zenuwstelsel en de hersen-ruggenmergvochtcirculatie. Door middel van de zachte hands-on techniek bevorder je dit systeem.  De zachte hands-on techniek wordt gebruikt als ondersteuningsvorm om blokkades en stagnaties in het lichaam op te lossen, de oorzaak van de klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. 

Met zachte aanrakingen vraag ik het paard te ontspannen en zijn blokkades en trauma's los te laten, op deze manier kunnen de fysieke klachten van het paard afnemen en uiteindelijk volledig oplossen.

Ook voor mentale klachten kan Cranio Sacraal therapie helpen. Met de zachte hands-on techniek werk je ook in op de hersenen van het paard, voornamelijk de frontale kwab (waar de persoonlijkheid van het paard zich bevindt) en de temporale kwab. In dit deel van de hersenen bevindt zich de Amygdala, waar de emoties van het paard zich bevinden. Door de behandeling op dit gebied te focussen kan je de mentale klachten van het paard verminderen en mogelijk volledig oplossen.

 

Wanneer kan Cranio Sacraal therapie niet?

Cranio sacraal therapie kan niet wanneer het paard verse botbreuken heeft, specifieke oogaandoeningen, gebruik van medicatie (ontstekingsremmers, metacam, prednison, etc.), koorts, open wonden, koliek, zware worm besmettingen, ontstekingen, binnen 2 weken na een wormenkuur, binnen twee weken na entingen, drachtig.

Cranio sacraal therapie vervangt nooit een dierenarts. Bij twijfel of behandeling mogelijk is kunt u altijd contact opnemen via het contactformulier.

Guasha Therapie.

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek (schrapen vertaald zich naar Gua) voor mensen en paarden waar voornamelijk een edelsteen voor wordt gebruikt. Guasha kan ook preventief en versterkend ingezet worden. Deze schraaptechniek in combinatie met een speciale olie zorgt ervoor dat afvalstoffen in het bindweefsel afgevoerd kunnen worden. De olie heeft twee functies: het beschermd de huid tijdens de behandeling en verwarmd de spieren waardoor de afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden. 

Guasha kan voor meerdere doelen ingezet worden. 

- Versterken. Dit is gericht op het bevorderen van de doorbloeding en energie. Deze behandeling zorgt ervoor dat blokkades en klachten voorkomen kunnen worden, het werkt preventief.

- Reduceren. Dit is gericht op de blokkade. De blokkade wordt weg geschraapt waardoor zuurstof en voedingsstof rijk vocht de ruimte vullen, dit kleurt de huid rood. Doordat de geschraapte ruimte zich vult met zuurstof en voedingsstof rijk vocht ontstaat Sha, wat zich vertaald naar zandkorrel. Dit verwijst naar de roodheid van de huid.

Guasha bevorderd de doorbloeding, verminderd spierknopen en blokkades en kan helpen bij een breed scala aan klachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: pijn, hoofdpijn, migraine.

Guasha therapie en Cranio Sacraal therapie gaan goed samen omdat beiden therapieën ook energetisch inwerken. Door het paard eerst af te schrapen kan ik veel blokkades vinden en behandelen, waarna ik tijdens de cranio er dieper op in kan werken.

 

Wanneer kan Guasha therapie niet?

Guasha kan niet wanneer er sprake is van de mogelijke situaties/aandoeningen: zwangerschap, kanker (ook niet in de voorgeschiedenis), bij gebruik van bloedverdunners, bloed aandoeningen, allergische purpura, botbreuken en operatiewonden, buikpijn en ontstekingen, ongewone afscheidingen zoals zweren, pus furunculose en abcessen, extreme angst of onrust, onderhuidse zwellingen (met onbekende aard), psyhciatrische aandoeningen, tuberculose, tetanus, zeer ernstige acute- of chronische gevallen, nierziekten, extreme zwakte of vermagering, honger, extreem overeten, extreme dorst en extreme vermoeidheid.

De behandeling.

Voordat de behandeling start doe ik een korte anamnese en een aantal testen om te kijken waar de klachten vandaan komen zodat ik gericht kan behandelen, hierbij zijn ook de bevindingen van de eigenaar erg belangrijk. Ook maak ik (met toestemming van de eigenaar) foto's van vóór de behandeling en na de behandeling. Op deze manier kan je goed het resultaat bekijken. Aan de hand van de anamnese bepaal ik waar ik de behandeling mee start. Vaak start ik met Guasha therapie om de spieren op te warmen en om meer mogelijke blokkades op te sporen. Daarna ga ik over op de Cranio Sacraal therapie en focus ik mij eerst op de bevonden blokkades en stagnaties. Daarna ga ik het volledige lichaam af en verhelp ik ook mogelijke spierknopen en kleinere blokkades.